Is uw mobiele telefoon beveiligd?

by

Staat u er ooit bij stil hoeveel informatie er tegenwoordig op een mobiele telefoon kan opgeslagen worden? Het hoeft zelfs geen smartphone te zijn. Ook een gewone klassieke mobiele telefoon bevat minstens uw contacten met naam en telefoonnummers. Daarnaast zullen er waarschijnlijk ook wel een aantal foto’s of zelfs video’s op staan. In het geval van smartphones gaat dat nog veel verder met documenten, sociale media profielen, en noem maar op.

Wat gebeurt er als u die telefoon verliest? Kan iedereen dan zomaar aan die gegevens? Jazeker! Als u geen maatregelen getroffen hebt, loopt u het gevaar dat uw persoonlijke gegevens te grabbel liggen. Daar brengt u niet alleen uzelf mee in gevaar, maar eveneens al die andere mensen in uw contactenlijst. Per maand (!) geraken in ons land enkele duizenden (!) telefoons verloren. Dan kunt u zich meteen inbeelden hoeveel persoonlijke gegevens potentieel gecompromitteerd kunnen geraken.

Bij diverse telecomshops kunt u zich laten verzekeren tegen diefstal en verlies. Dat dekt misschien voor een stuk de fysieke waarde van uw toestel. Maar de gegevens die op het ding stonden zijn  misschien meer waard. En zou u graag hebben dat eender wie ze kan inkijken?

Om een mobiele telefoon te beveiligen zijn er verschillende mogelijkheden. In grotere bedrijven kan er gekozen worden voor volwaardige serveroplossingen via mobile device management. Maar ook als dat geen optie is, kunt u zelf als gebruiker reeds tamelijk eenvoudig uw gegevens beveiligen.

U kent de PIN-code van uw SIM-kaart, die u alleen ingeeft als het toestel opgestart wordt. Maar daarnaast kan elke mobiele telefoon voorzien worden van een toegangscode, die telkens gevraagd wordt als u het toestel uit stand-by haalt. Een vinder van uw toestel kan dan niets met het toestel aanvangen tenzij de code gekend is. Ja, volledig wissen gaat wel nog. Maar dan zijn uw persoonlijke gegevens tenminste veilig.

Lastig? Misschien, maar is het niet nog veel lastiger als die persoonlijke gegevens plots ergens ongewenst opduiken?

Tags: , , , ,

Leave a comment